Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie
- agaziolk
- Wylogowany
Mniej
Więcej
2015/05/31 20:18 #6485
przez agaziolk
Replied by agaziolk on topic Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie
Skoro już wszyscy konsulowie wymienieni to ja już się powtarzać nie będę, ale opiszę krótko przebieg wycieczki. To była faktycznie chyba najkrótsza pod względem czasowym i odległościowym wycieczka, ale i tak warta uwagi. Zaczęliśmy nietypowo bo o 9:00 na Placu Konsulatu Polskiego skąd ruszyliśmy do nieistniejącej już pierwszej siedziby Konsulatu na ulicę Partyzantów. Dziś w tym miejscu stoi bank i nie pozostało nic z pięknej kamienicy. Następnie udaliśmy do drugiej siedziby Konsulatu na ul. Dąbroszczaków do dzisiejszego hotelu Dyplomat. Po krótkiej wizycie w gościnnych wnętrzach hotelu(My z Adamem kiedyś poznaliśmy je głębiej )udaliśmy znowu na Plac Konsulatu Polskiego do ostatniej siedziby Konsulatu Polskiego. Na zakończenie oczywiście musiała być wisienka na torcie czyli wizyta w Honorowym Konsulacie Republiki Federalnej Niemiec. Pan Konsul bardzo nas miło przyjął, choć trochę był przytłoczony naszą liczbą . Dowiedzieliśmy się od pana Konsula, że pełni on swoją funkcję całkowicie społecznie nie otrzymując żadnego wynagrodzenia. Po krótkiej rozmowie Pan Konsul zrobił sobie z nami pamiątkowe zdjęcia i wrócił do swoich zajęć a my zakończyliśmy wycieczkę.
A to co widzieliśmy najlepiej przypomną zdjęcia
plus.google.com/photos/10736815125353592.../6155098595326584321
A to co widzieliśmy najlepiej przypomną zdjęcia
plus.google.com/photos/10736815125353592.../6155098595326584321
Za tę wiadomość podziękował(a): basiad
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- jer7kow
- Wylogowany
Mniej
Więcej
2015/05/30 21:07 #6484
przez jer7kow
Replied by jer7kow on topic Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie
Barbara D. i Wanda P. odpowiedzialne są za ten album wycieczkowy.
plus.google.com/photos/10579927504606380.../6154736056843204033
Obserwowaliśmy Wasze wyczyny z odległych bardzo Starych Jabłonek.
Pozdrawiamy!
Maria i Jerzy K.
plus.google.com/photos/10579927504606380.../6154736056843204033
Obserwowaliśmy Wasze wyczyny z odległych bardzo Starych Jabłonek.
Pozdrawiamy!
Maria i Jerzy K.
Za tę wiadomość podziękował(a): Wanda Piotrowska, agaziolk, basiad
- Wanda Piotrowska
- Wylogowany
2015/05/30 20:23 #6483
przez Wanda Piotrowska
Replied by Wanda Piotrowska on topic Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie
Brakuje nam na wycieczkach Adama Frenszkowskiego i jego wpisów na Forum, jak widać jego mama mogłaby podtrzymać "tradycję rodzinną".
Za tę wiadomość podziękował(a): basiad
- basiad
- Wylogowany
Mniej
Więcej
2015/05/30 20:01 #6482
przez basiad
Replied by basiad on topic Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie
Brawo Pani Elu.....jak dobrze mieć kogoś,kto słucha uwaznie....dziekuje,bo sama też kręciłam sie z aparatem i nie zawsze udało mi się zakodować szczegóły!
Wycieczka chyba najkrótsza ale jakże "treściwa" z fajną niespodzianką na zakończenie tj spotkaniem z Panem Konsulem w Niemieckim Konsulacie. Fajna pogoda,fajni ludzie i.....fajnie spędzone sobotnie przedpołudnie(chyba za dużo tego fajnie ale naprawdę było fajnie . Do zobaczenia
Wycieczka chyba najkrótsza ale jakże "treściwa" z fajną niespodzianką na zakończenie tj spotkaniem z Panem Konsulem w Niemieckim Konsulacie. Fajna pogoda,fajni ludzie i.....fajnie spędzone sobotnie przedpołudnie(chyba za dużo tego fajnie ale naprawdę było fajnie . Do zobaczenia
- Elżbieta
- Wylogowany
Mniej
Więcej
2015/05/30 17:57 #6481
przez Elżbieta
Replied by Elżbieta on topic Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie
Tak konsulów było ośmiu. Robiłam notatki, więc przypomnę nazwiska: Zenon Lewandowski, książę Henryk Korybut Wiśniowiecki, Czesław Andrycz, Józef Gieburowski, Karol Ripa, Filip Zawada, Antoni Zalewski i Bohdan Jałowiecki.
Pozdrawiam i czekam na zdjęcia. Mój aparat fotograficzny "zabrał Adam, który co sobotę jeździ na wycieczki w ramach kursu przewodnickiego.
Elżbieta Frenszkowska
Pozdrawiam i czekam na zdjęcia. Mój aparat fotograficzny "zabrał Adam, który co sobotę jeździ na wycieczki w ramach kursu przewodnickiego.
Elżbieta Frenszkowska
Za tę wiadomość podziękował(a): Wanda Piotrowska, basiad
- Wanda Piotrowska
- Wylogowany
2015/05/30 15:37 #6480
przez Wanda Piotrowska
Replied by Wanda Piotrowska on topic Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie
Dzisiejszy spacer po Konsulatach RP bardzo udany. Pan Andrzej ciekawie i w przystępny sposób opowiedział nam ich historię. Nie spodziewałam się, że aż tak wielu było panów którzy piastowali ten urząd, naliczyłam ośmiu( być może jakiś mi "uciekł" kiedy robiłam zdjęcia )
Agnieszka która uważniej słuchała Pana Andrzeja na pewno będzie wiedziała ilu faktycznie było konsulów
Na zakończenie odwiedziliśmy już nie Polski ale Niemiecki Konsulat, gdzie Pan Konsul opowiedział
o roli i działalności konsulatu. Nawet pogoda nam sprzyjała
Agnieszka która uważniej słuchała Pana Andrzeja na pewno będzie wiedziała ilu faktycznie było konsulów
Na zakończenie odwiedziliśmy już nie Polski ale Niemiecki Konsulat, gdzie Pan Konsul opowiedział
o roli i działalności konsulatu. Nawet pogoda nam sprzyjała
Za tę wiadomość podziękował(a): Adam Frenszkowski, basiad
- Andrzej Bobrowicz
- Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
2015/05/25 21:34 #6476
przez Andrzej Bobrowicz
Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie was created by Andrzej Bobrowicz
Kolejna majowa sobota z Przewodnikiem czeka już 30 maja, znów na terenie Olsztyna. Tym razem kolejny z "zaginionych" tematów, wspólnie powspominamy czasy, kiedy działały w niemieckim Allensteinie polskie konsulaty. Liczba mnoga jest nieprzypadkowa, ale o tym może już w najbliższą sobotę podczas trzygodzinnej wycieczki na którą zapraszam we własnym imieniu. Startujemy o 9.00, miejsce tym razem oczywiste - Pl. Konsulatu Polskiego. Do zobaczenia na szlaku.
Andrzej Bobrowicz
Andrzej Bobrowicz
Czas generowania strony: 0.062 s.
- Jesteś tutaj:
- Home
- Forum
- Olsztyn. Aktywnie!
- Przewodnik czeka
- Olsztyn zaginiony - Konsulaty RP w Olsztynie