Rajd dziki nr.18 "Dolina Drwęcy"
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- marcin
- Autor
- Wylogowany
picasaweb.google.com/1165144171640781194.../5747887327232666066
panorama doliny
static.panoramio.com/photos/original/72868473.jpg
- Krysia
- Wylogowany
A kolejny rajd znowu w niedzielę;(jak człowiek pracuje.
Potem wyjeżdżam, potem Wy wyjeżdżacie, potem znowu ja...
Matko kiedy ja z Wami pojadę na rajd!!!
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Foty z trasy:
Drwęck,lesny cmentarz wojenny położony kilkaset metrów za wsią przy drodze do jez.Omin
Kilkanaście minut jazdy dalej można zacząc poszukiwania zródeł,tutaj poważna narada jak to zrobic bo z daleka widac że to jest to miejsce.Zarośla uniemozliwiają zejscie ,trzeba sie wrócic kawałek i skręcic w lewo w dół z głównej szutrówki zjechac do wąwozu
Zródła Drwęcy ,kilka minut przed innymi pierwsi dotarli tutaj darekwi majkel
Za zródłami byl etap nad jez Omin,droga na dole wyskokiego stoku z jeziorem po prawej ,na końcu dojeżdzamy do wiaduktu na byłej linii kolejowej Olsztynek -Gierzwałd-Ostróda,wspinamy sie na nasyp i jedziemy w kierunku Pacółtówka (na zdj.akcja wymiany haka przerzutki u Michała,komary cieły tutaj zawzięcie!)
Lisek z Pacółtówka
Droga z Czarciego Jaru wzdłuż rozlewiska Drwęcy,jedziemy do Kiersztanowa .Na końcu jeziorka czeka dłuuugi podjazd do wsi..
Drwęca po lewej
A to juz droga z Rychnowa do Rychnowskiej Woli-kilka długich podjazdów ale jest to jeden z najładniejszych odcinków na szlaku w stronę doliny Rychnowskiej
tylko pola i podjazd za podjazdem..
Rzezbiona piorunem słynna sosna Rychnowska
Droga z Rychnowskiej wzdłuż szerokiej doliny,przystanek pod tablicą edukacyjną
Do wieży docieramy ok 15:20,czasu na piknik mało..
Konstrukcja solidna,pomieści wszystkich.Pozdrowienia z wieży!
Pradolina,tam na dół tez można zjechac,za drzewami piękne jez.Obst do którego prowadzi szlak przez mostek na rzece.Dla nas był to obszar poza zasięgiem,trzeba wracac do domu.
Most na Drwęcy,jedziemy szutrówką łączącą Szyldak z szosą Olsztynek-Ostrowin
a to juz grupa która z Elgnówka pojechała droga trudniejszą do Dorotowa przez Mańki,Gębiny,Majdy
Na koniec triumf w Dorotowie,dotarliśmy tu ok 18:20.Grupa która sie odłączyła w Elgnówku już była w Olsztynie
- sulivia
- Wylogowany
- i bike you*
- Wylogowany
pojechałbym z Wami...a na swoje usprawiedliwienie mam dwudniowy pobyt w Toruniu- jeden dzień na fotografowanie tamtejszej sieci dróg rowerowych, a drugi dzień na start w piaszczystej i zakurzonej Mazovii. Na mecie byłem czarny jak górnik
picasaweb.google.com/1023498378218460378.../5747314327199143730
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Wlaściwą podróż po krainie Drwęcy zaczęlismy w Drwęcku gdzie dotarlismy z małym poslizgiem przez Platyny,15min czekanina na otwarcie sklepu i popas nad jeziorem troche nas rozleniwił
Z Drwęcka ruszyliśmy w las wzdłuż małego jeszcze strumienia Drwęcy po prawej stronie,mijamy wyjątkowy cmentarz wojenny z kamiennym bastionem na stoku leśnym.Dalej pojechalismy lekko zarastającą drogą w góre rzeki w stronę jez Omin,po kilkunastu minutach mijamy otewarta przestrzeń na leśnym stoku,wyraznie widac zaleśioną dolinę na prawo od drogi-tam są zródła.Reszta grupy pojechała troche dalej i tam był postój. Reszta kierując sie instynktem odkrywczym ruszyła w stronę zródeł ostrym zjazdem w dół.Pierwsi tą drogę wywęszyli darekw i majkel,chwała im za to bo świadomośc bycia u zródeł napawa dumą.Po kilku minutach zjechała jeszcze grupka po czym ruszyliśmy dalej nad jez Omin okrążając go leśną dróżką az do wiaduktu pod starym nasypem kolejowym,wspinamy sie na niego i tutaj awaria Michała zatrzymała nas na kilka minut,zgięty hak przerzutki wymaga wymiany,komary tną okrutnie ale trudno ,hak trzeba wymienic.Dalej ruszyliśmy w kierunku połnocnym na Rychnowo,mijając Pacółtówko kolejny zjazd do Czrciego Jaru,mały postój i dalej w drogę do Kiersztanowa pod sklep na tle zabytkowego spichlerza.Do zaliczenia został ostatni punkt na trasie wielkiej doliny która od Rychnowskiej Woli zmienia swój charakter z głębokiego wąwozu do szerokiej i krajobrazowej doliny.Kierujemy sie szlakiem od Rychnowskie Woli przez Obszar Natura 2000 do wiezy widokowej na skraju doliny między Szyldakiem i Ostrowinem.Po refleksjach na wieży ruszylismy w droge powrotną na Olsztyn przez Wigwałd i Gaj w którym ostatni otwarty sklep kusi na postój.Dalej Elgnówko i podział grupy,częśc pojechała no Olsztynek i dalej asfaltem,ten wariant okazał sie lepszy i szybszy.My wybralismy nieco trudniejszą opcje jazdy z Elgnówka przez Majdy na Dorotowo i lądujac w Majdach okazało sie że grupa asfaltowców była juz pod Gągławkami także sporo zyskali.
Instynkty odkrywcze zostały zaspokojone ,to była porządna dawka natury i krajobrazu który wpadal w oko tych którzy maja na to wyczulone zmysły
PS,foty ze zródeł i inne z trasy będa niedługo.
- Krzysztof Tanajewski
- Wylogowany
- krispi
- Wylogowany
Peace on the bike !
A teraz fotorelacja, czyli jak wszystko widział dziadek :
Na zbiórce w Starych Jabłonkach ogromne zdumienie ... jest nas 22 uczestników, z czego 5 kolegów z Olsztyna dotarło na kołach ... rowerowych i rajd rozpoczęli z liczbą ca. 35 km na liczniku. Chwała bohaterom !!!
Przegrupowanie gdzieś w lesie przed atakiem na Ostrowin.
Syreny warmińskie ... ujawniły się nad jez. Platyny, gdzie był pierwszy popas.
Pocisk leci w Tadeusza ... a Tadeusza to nie rusza !
Gdzieś za Drwęckiem w głębokim lesie u progu cmentarza wojennego z 1914 r.
Tamże ...
... również ...
Źródła Drwęcy, gdzieś w tle, mocno w krzaczorach ukryte, nie każdemu było dane zobaczyć, więc czas na powrót (podjazd w piachu, można było podejść, he, he !).
... podjechać ...
... odpocząć.
Wiadukt pod nieczynną, przedwojenną wąskotorówką, gdzieś w okolicach Lichtajn ...
... i bunkier go strzegący...
... z wymagającym podjazdem.
Piach i kurz na drogach niemiłosierny. Tu pędzimy w kierunku Czarciego Jaru.
Takiego oto zwierza spotykamy po drodze, pewnie sługa broniący dostępu do siedziby licha !
Czarci Jar. Popas i zwiedzanie hodowli i łowiska pstrąga.
Narybek ...
... a tu pełnoletnie sztuki można już łowić.
Odyńce trzy ...
Kierunek Rychnowo ...
... trochę stylu retro ...
Na Grunwald, czy na Olsztyn !? Oto jest pytanie ...
Przepiękne warmińsko-mazurskie krajobrazy ...
... i jeszcze ...
... i jeszcze ...
... nad wszystkim piach...
... i podjazdy ...
... i podjazdy. Tu najgorszy pod wieżę widokową. Nie wiem, czy ktoś go zaliczył w całości. Ja widziałem samych ,,pchających\'\' ...
Pod wieżą można odpocząć, gdyż jeszcze wspinaczka na szczyt ...
... ale wcześniej należy się zapoznać z ,,instrukcją obsługi\'\', he, he !
Wieża zdobyta !!!
Widoki niezaprzeczalne !
Tu żegnamy się z Rezerwatem rzeki Drwęcy zamykając pętlę. Kierunek dom.
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Rajd sie troche przedłużył ale cele zostały osiagnięte,widoki na trasie i wrazenia mysle że jakos wynagrodzą te trudy,przede wszystkim pojawilo sie bardzo duzo piachu którego pare tygodni temu jeszcze nie było ,troche długich podjazdów z dolin drwęckich i wszyscy dostalismy wycisk na trasie.
Ilu wystartowało tylu wróciło także gratulacje dla wszystkich.Liczna grupka jechała z Olsztyna na rowerach całą trase i dali rade,szacun.
Ostrowin,tyle nas było,na komende Dziadka kolejno odlicz cyfra zatrzymała sie na 22
Tyle na dziś,w tygodniu bedzie galeria zdjeciowa.
- bruno
- Wylogowany
- KamilN
- Wylogowany
www.bikemap.net/route/1603276
- jo_anna
- Wylogowany
- jo_anna
- Wylogowany
Krysia: również chętnie wybrałabym się na taką wyprawę (dziś niestety nie mogę), więc jeśli miałabyś ochotę mnie zabrać, byłabym bardzo wdzięczna
- jo_anna
- Wylogowany
Krysia: również chętnie wybrałabym się na taką wyprawę (dziś niestety nie mogę), więc jeśli miałabyś ochotę mnie zabrać, byłabym bardzo wdzięczna
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Do jutra.
- Wisia
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Sklepów tam niewiele,jeśli w Drwęcku będzie zamknięty to ratuje nas Mielno,dalej dopiero Rychnowska Wola jedna z większych wiosek,lub Elgnówko gdzie widziałem jedyny otwarty sklepik w okolicy.
- sulivia
- Wylogowany
- Krysia
- Wylogowany
Mam nadzieję, że ktoś będzie zapisywał ślad gps, bo chętnie się przejadę po Waszych śladach.
- Jesteś tutaj:
- Home
- Forum
- Olsztyn. Aktywnie!
- Rajdy długie (zaawansowane)
- Rajd dziki nr.18 "Dolina Drwęcy"