podziękowania dla Pani,
- bari
- Autor
- Wylogowany
marcin napisał: dobry przykład który pokazuje jak ważna jest zasada ograniczonego zaufania do wszystkich i wszystkiego dookoła nas,jeżdząc rowerem po mieście trzeba byc szczególnie czujnym przez cały czas i dobrze jest to sobie wpoic na stałe do umysłu choc nie gwarantuje to uniknięcia wypadku ale ryzyko można ograniczyc do minimum. w tym konkretnym przypadku jadąc w korku od strony chodnika lepiej zwolnic i obserwowac lub mijac auta lewym bokiem no ale mądry polak po szkodzie..
dziś przekonałem że nawet Elki na kursie prawa jazdy nie zwracają uwagi na rowerzystów i potrafią wymusic pierwszeństwo na przejezdzie rowerowym, przykład rondo Schumana dziś , dojeżdzam powoli z grupą rowerzystów do przejscia przez jezdnie w tym samym momencie do pasów zbliża się powoli elka i widzi rowery przed sobą i co robi kursant? mimo tego że byliśmy pierwsi kursant gaz w deche i pojechał, my po heblach żeby kolizji nie było, nie ma zmiłuj trzeba uważac..
nie jechałem szybko, dzięki temu rower cały (chyba), drzwi zostały otwarte bezpośrednio przede mną, przez ułamek sekundy zobaczyłem te drzwi... i hop- leżę na plecach; mijałem auta z lewej strony, wysiadała pasażerka...
"mijac auta lewym bokiem"
sąsiednim pasem jadą samochody (a wiadomo jak jeżdżą kierowcy w Olsztynie ), potem skręcam do dworca a to bym znaczyło, że bym musiał skręcać przed maską samochodu... poza tym gdzie gwarancja, że kierowca nie otworzy drzwi jak będę mijał lewym bokiem
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- marcin
- Wylogowany
dziś przekonałem że nawet Elki na kursie prawa jazdy nie zwracają uwagi na rowerzystów i potrafią wymusic pierwszeństwo na przejezdzie rowerowym, przykład rondo Schumana dziś , dojeżdzam powoli z grupą rowerzystów do przejscia przez jezdnie w tym samym momencie do pasów zbliża się powoli elka i widzi rowery przed sobą i co robi kursant? mimo tego że byliśmy pierwsi kursant gaz w deche i pojechał, my po heblach żeby kolizji nie było, nie ma zmiłuj trzeba uważac..
- bari
- Autor
- Wylogowany
Rezultat przewrotki rowerzysty : stłuczone ramię, łokieć, plecy.
Najważniejsze, że pogadała sobie z kierowcą. Myślała, że po lewej stronie są samochody, a po prawej nic nie ma prawa jeździć.
Może tu zaglądają inni pasażerowie osobówek i dzięki temu postowi ktoś zachowa zdrowie:
źródło: oskduet.pl/nauka-jazdy/rowerzysci
- Jesteś tutaj:
- Home
- Forum
- Olsztyn. Aktywnie!
- Rajdy długie (zaawansowane)
- podziękowania dla Pani,