rajd nr.14 Trójkąt Lidzbarski cz.2
- jarek3325
- Wylogowany
Od początku fortyfikacje Trójkąta Lidzbarskiego traktowano jako umocnienia tymczasowe, budowane nie tam, gdzie wymagała tego sytuacja taktyczna, ale gdzie nieobowiązywały ograniczenia budowy umocnień. Jak sie dowiedzieliśmy te umocnienia miały służyć przeciw Polsce.
Fotorelacja z rajdu.
plus.google.com/107285047278123753571/posts/SnP6SUdSUTY
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Władysław
- Wylogowany
- Władysław
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Po burzliwej dyskusji zdecydowalismy sie na powrot przez Praslity,Glotowo,Cerkiewnik,Kajny,Gutkowo.
U mnie na liczniku 113km.
Rajd byl trudny i meczacy,pierwszy sklep dopiero w Praslitach ,drugi w Cerkiewniku,kto mial prowiant w plecaku nie wracal glodny.
Podziekowania dla majkela za nawigacje.
A teraz meritum czyli fotki z trasy i maly katalog bunkrow.
Na poczatek ruiny wiaduktu przed Orneta,Krosno,bunkier za Krosnem i kosciol w Mingajnach
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Na pewno jest to ciekawy cel wycieczek,tymbardziej ze jak sie okazalo przed Kaszunami powstaje sciezka dydaktyczna po okolicznych bunkrach,calosc tworzy tzw skansen fortyfikacji. Pojawily sie nowe tablice przy poszczegolnych bunkrach ktore objasniaja jaka funkcje mial dany schron, znalezlismy tez rekonstruowane okopy przed jednym bunkrem.
Niestety nie mielismy czasu na obejscie calej sciezki, ale nic straconego bo na pewno tam powrocimy.
A jak przebiegal rajd? Z Moraga do Ornety latwizna asfaltami,w Milakowie dolaczyl do nas Andrzej i pogonilismy do Ornety gdzie Maro musial zmienic opone. Niestety nie zrobilismy zapasow w sklepie a najblizszy w Mingajnach byl zamkniety,tymczasem napoje w bidonach konczyly sie co nie poprawialo nam nastrojow.
Z Ornety ruszylismy na Krosno i dalej w las do pierwszego schronu ktory nie zachwycal rozmiarami, na szczescie dalej bylo coraz ciekawiej.
Dowodzenie przejal majkel z racji doswiadczenia. Nikt nie liczyl odnaleznionych bunkrow ale bylo tego duzo,co kilka km cos ciekawego.
Dotarlismy do Mingajn i z powrotem przez most na Drwecy do skretu na Kaszuny,tamze znajduje sie skansen fortyfikacji z okopami,przy lesnym parkingu. Na zdjeciu plan:
- Maro
- Wylogowany
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Spotkanie na Dworcu Olsztyn Gl. w niedziele 1 czerwca godz.7.20
pociag do Moraga odjezdza o 7.41
do zobaczenia.
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Krysia napisał: Bo ten Lidzbark czeka na mnie
btw. Marcin, że Ty się nie boisz tak zostawiać rowerek jak wczoraj w Lesie Miejskim, chciałam go zabrać dla żartu, ale się spieszyłam na korzonki;-))
bardziej Orneta a nie Lidzbark..
A jesli chodzi o zostawianie roweru to nie balem sie,teren byl obstawiony
- Krysia
- Wylogowany
btw. Marcin, że Ty się nie boisz tak zostawiać rowerek jak wczoraj w Lesie Miejskim, chciałam go zabrać dla żartu, ale się spieszyłam na korzonki;-))
- marcin
- Autor
- Wylogowany
rajd odwolany
ps. w zamian na stadionie lesnym o godz.11 mozna popatrzec na zmagania
w maratonie o puchar xc cr ,podobno bedzie sie dzialo..
Rajd na pozycje lidzbarska oczywiscie odbedzie w innym terminie,informacja bedzie w nowym poscie.
- marcin
- Autor
- Wylogowany
W niedziele 11.05 spotykamy sie na dworcu Olsztyn Gl godz. 7.20
pociag do Moraga odjezdza o 7.41
- marcin
- Autor
- Wylogowany
Co do wykladow to powiem ze wykladowca ze mnie slaby niemniej odrobilem lekcje historii. Trybunal na bunkrach z pewnoscia wniesie niezbedna wiedze w temacie TL..
W zwiazku z tym ze prognoza jest deszczowa,ostateczna decyzja zapadnie na zbiorce.
Ps. Wyprawa na bunkry nie odbyla sie,nieoczekiwanie zapadla decyzja ze nie jedziemy poniewaz towarzystwo bylo niezdecydowane,zrobilo sie male zamieszanie jak tez pogoda nie zachecala wiec odpuscilismy. Nie byl to jednak dzien stracony,po konsultacjach ruszylismy pokrecic w okolicach Olsztyna,w efekcie na licznikach mamy po 130km. Na szczescie nie padalo.
Rajd do TL oczywiscie odbedzie w innym terminie,prawdopodobnie 11.05.
Informacja bedzie w nowym poscie.
- krispi
- Wylogowany
P.S. Marcin, a do wykładów się przygotowałeś ? Wiesz : wiedza, dykcja, aparycja, no i bez ściągawek w rękawie. Bazyl strasznie poziom zawyżył. Ja już się boję cokolwiek organizować ...
- Jesteś tutaj:
- Home
- Forum
- Olsztyn. Aktywnie!
- Rajdy długie (zaawansowane)
- rajd nr.14 Trójkąt Lidzbarski cz.2