2 dni >> Szlakiem Kanału Elbląskiego
- Aniula
- Wylogowany
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- AgnG
- Wylogowany
- i bike you*
- Autor
- Wylogowany
- skali3
- Wylogowany
- krispi
- Wylogowany
P.S. Będę na Ciebie głosował w następnych wyborach prezydenckich, nawet jak nie wystartujesz, to ja Cię dopiszę na liście wyborczej, by lud przaśny wiedział ...
- i bike you*
- Autor
- Wylogowany
Oby dzisiejsza pogoda nie zastała nas w weekend na trasie Krótko mówiąc, miałem okazję solidnie przetestować nową kurtkę deszczową zakupioną z wykorzystaniem rabat-bonu w Olimpie
Do rzeczy:
Trasa spełnia wszystkie życzenia... wszystkich
NOCLEG
Dzięki temu, że nocleg będzie w Domu Pielgrzyma w Zielonce Pasłęckiej, nawet Dzikusy mogą czuć się zaproszeni/zaproszone do wspólnego nocowania. Pomysłowy i zaradny (i sympatyczny- znowu zapraszał na herbatę i nadal pamiętał moje imię) ksiądz znalazł kilka dodatkowych miejsc nawet w budynku plebanii. Zmieścimy się tam na pewno. Osoby z listy mają opłacony nocleg, a Dzikusy niech szykują 20 zł.
W związku z tym, że są tam łóżka i pościel, nie ma potrzeby targać karimaty i śpiworka.
Są tam różnej wielkości sale z różną liczba łóżek, więc miejscami podzielimy się już na miejscu. Rowery przenocują w zamykanej sali, w pobliżu jednego z pomieszczeń do spania.
Uwaga \"pielgrzymi\"- do dyspozycji będziemy tam mieli kilka umuwalek z zimną wodą, kilka toalet, 2-3 kuchenki gazowe + garnki. Trzeba zatem zabrać swoje naczynka i sztućce, bo będziemy pichcić to i owo. Sklepy są na miejscu (rzeczywiście jest ich tutaj 3 lub 4 i są praktycznie obok siebie ) i otwarte do wieczora.
MSZA Św.
9:00 w kościele oddalonym od noclegu o kilkanaście metrów
NOWA TRASA
Zmodyfikowana trasa jest tutaj:
maps.google.pl/maps/ms?msid=207470081243...spn=0.91393,1.757813
SOBOTA
Zasadniczy etap w sobotę (hasło: Kraina Kanałau Elbląskiego): Stare Jabłonki - Zielonka Pasłęcka to teraz około 85 km. W zależności od tego jak będzie nam sie jechało, możliwe są drobne odbicia w bok w celu odwiedzenia dodatkowych ciekawostek, które napotkałem podczas rekonesansów w tym rejonie.
NIEDZIELA
Do przejechania ok. 65 km z Zielonki Pasłęckiej do skraju Elbląga (hasło: Kanał Elbląski z bliska). Tu również możliwe skoki w bok.
Niedzielę trochę układa nam rozkład PKP z Elbląga, ale o tym porozmawiamy podczas jazdy.
p.s.
Na trasie \"zbudowałem\" nawet \"most\" aby ułatwić nam przeprawę przez błocko, które jest na odcinku prowadzącym poza oznakowanymi szlakami, ale za to przy samym Kanale
- i bike you*
- Autor
- Wylogowany
pamiętajcie, że załapujecie się na promocję przewiezienia roweru za 1 zł.
do tego są jakieś zniżki dla pasażerów, ale zasady ich przyznawania są niemal magiczne, więc upominajcie się o ich zastosowanie przy zakupie biletów. na pewno bilety warto kupować w kilka osób (i nie chodzi o super kłopotliwy bilet grupowy).
ja oczywiście zbieram ekipę chętną do porannej, sobotniej rozgrzewki
jutro (w sumie, to już dzisiaj) znowu zmierzam nad Kanał
- sulivia
- Wylogowany
- Krysia
- Wylogowany
szkoda, wielka szkoda
buuu
- skali3
- Wylogowany
- i bike you*
- Autor
- Wylogowany
o mszę św. zapobiegliwie już pytałem- pierwsza rozpoczyna się o 9:00.
pzdr!
- krispi
- Wylogowany
- AgnG
- Wylogowany
- skali3
- Wylogowany
Jakby co to jestem za tym by nie ciągać śpiwora ze sobą i skorzystałbym z propozycji Proboszcza a i o błogosławieństwo na dalszą drogę pewnie byłoby łatwo
- i bike you*
- Autor
- Wylogowany
Zielonkę biorę na poważnie pod uwagę nawet pod względem noclegu nawet dla całej grupy, ale to wymaga:
* zmiany przebiegu części trasy
* wydłużenia trasy sobotniej
* znalezienia bezpiecznych dojazdów od Zieonki do Kanału.
Myślę o tym wszystkim i jutro jeszcze raz jadę w teren. Znacie mnie- dbam o szczegóły i staram się, żeby wszystko trzymało się całości, a i o Waszej wygodzie pamiętam:)
- AgnG
- Wylogowany
- skali3
- Wylogowany
Koniecznie Mirku z tym Piknikiem
I jedno pytanie dorzucę, bo jak wiadomo, to wszystko będzie fajnie i trochę potrwa, a że są rzeczy przyjemne, ważne i ważniejsze, to czy w planach mamy udział w niedzielnej mszy dla chętnych, czy będzie taka możliwość?
- kr0peczka
- Wylogowany
- i bike you*
- Autor
- Wylogowany
Było to wydarzenie w ramach tego Rajdu:
www.kanal-elblaski-lgd.pl/index.php/comp...nie-kanau-elblskiego
^ na sali.
^ w sumie był tam niemal 70 zroweryzowanych uczestników/uczestniczek.
Nasłuchałem się tyle, że śmiem twierdzić, iż nasza wycieczka powinna trwać nie 2 a 5 dni, bo tyle jest tam namacalnego bogactwa materialnego + ulotnego bogactwa kultury, tradycji i stopniowo zapominanej/modyfikowanej historii.
Na pewno przyjdzie jeszcze na to czas
Wycieczki \'zaawansowane\' mają wszak tylko dawać impuls do takich właśnie samodzielnie podejmowanych (lub organizowanych w \"podgrupach\") późniejszych wycieczek w tereny, które nas zainteresowały.
dodatkowo rozmówiłem się z elbląskimi rowerzystami, którzy zaprosili nas do odwiedzenia tego niedzielnego pikniku:
www.fidelitas.bransat.pl/index.php?optio...m_frontpage&Itemid=1
będzie tam co najmniej 250 osób + tyleż samo rowerów
jeśli damy radę pogodzić to zaproszenie z naszymi wycieczkowymi planami, to będę w telefonicznym kontakcie z elbląskim Oficerem Rowerowym, który pomoże nam odnaleźć Piknik:)
dobranoc!
- krispi
- Wylogowany
- Jesteś tutaj:
- Home
- Forum
- Olsztyn. Aktywnie!
- Rajdy długie (zaawansowane)
- 2 dni >> Szlakiem Kanału Elbląskiego