Rajd dziki nr 7 : Idy marcowe u źródeł ...
- TomaszK
- Wylogowany
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- marcin
- Wylogowany
Najciekawszy wał znajduje sie za wsią Wały między Jedwabnem a Napiwodą,za wioską w kierunku leśniczówki Złota Góra znajduje sie XIII wieczny wał graniczny między Mazowszem a Prusami,bardzo dobrze zachowany jednak specjalnie nie rzuca sie w oczy dla niewtajemniczonych.Podobno w okolicach Zazdrości też są pozostałości takich wałów.
Znacznie łatwiej znalezc grodziska pruskie,podobno Barczewko i okolica to było centrum i \"stolica\" pruskiej krainy.Grodzisk mamy zatrzęsienie w okolicach,tyle że są one nierozpoznawalne po drodze. Nad Limajnem jest kilka grodzisk w tym najwieksze zwane kapeluszem,taka duża górka z drzewkiem na górze pod Cerkiewnikiem,najsłynniejsze grodzisko w okoliocy Olsztyna.niestety na terenie prywatnym.
Inne oznakowane grodzisko jest przy drodze za lesniczówką Chmury (jadąc dookoła Limajna)
Długo by wytykac relikty pruskie na Warmii,z reszta trudno je odróżnic od otoczenia.
Jak geodeta wspomniał kopalnia ciekawostek to Pomorskie Forum Eksploracyjne i Warminsko-Mazurskie Forum Poszukiwaczy,tylko trzeba dobrze poszukac
wątek z Cerkiewnika
www.eksploracja.pl/forum/viewtopic.php?f...fc052ea8d6466f330b74
Warminsko-Mazurskie Forum Poszukiwaczy
www.wmfp.pl/forum/viewforum.php?f=44
- geodeta
- Wylogowany
Wypad pozazdrościć, wasza wiedza historyczna jest niesamowita. Filmy \"grupy albańskiej\" rewelacja.
Wracając do tematu historii, czy posiada ktoś informacje na temat wałów pruskich i osad w okolicach Nerwika i Bartołt Wielkich?
\"sekcja albańskiej\" ale dzięki za pozytywna opinie. Jesli interesują Cię sprawy związane exploracja, fortyfikacjami itp polecam wygooglowac \"forum pomorskie\". Masę ciekawych info można się tam dokopać.
Pozdrawiam.
- TomaszK
- Wylogowany
Wracając do tematu historii, czy posiada ktoś informacje na temat wałów pruskich i osad w okolicach Nerwika i Bartołt Wielkich?
- marcin
- Wylogowany
zapora przeciwczołgowa wytrzymała nasz upór i napór
kładka na Wólce tez wytrzymała nasz napór,szybkie obliczenia wskazują że siedziało na niej jakieś 530 kilo,znaczy pół tony! cud że sie nie zapadła
napór na ławe w rezerwacie zródeł,dobrze ją sklepano,nie zarwała sie
to by było na tyle przeglądanie fotek w domowych pieleszach rekompensuje wysiłki z trasy ,zwłaszcza ten piekielny północny wiatr przez który miałem traume wietrzną przez dwa dni
Za tydzień proponowałbym Kalwarie Warmińską i legendarne Limajno z grodziskami pruskimi po drodze.
- marcin
- Wylogowany
Za kilka dni będzie jakieś info.
- krispi
- Autor
- Wylogowany
- marcin
- Wylogowany
Do zoba na trasie.
Pozdro
- geodeta
- Wylogowany
- geodeta
- Wylogowany
amzpbig.com/maps/1886_Wormditt_1932.jpg
Mapy mozna sciagnac z mapstera lub kilku innych witryn na necie.
np stare mapy olsztyna sa na:
igrek.amzp.pl/ME300_R54
Pewnie wiele osob juz widzialo takie opracowania....ale dla tycj ktorzy nie mieli okazji bardzo polecam.
- marcin
- Wylogowany
Pozdrawiam i wlepiam drugiego plusa.
PS. Mamy ambitne plany na szlaki po Warmii,rownierz te z historią w tle,można polączyc siły
- geodeta
- Wylogowany
- honor
- Wylogowany
- marcin
- Wylogowany
PS. Kilka osób miało dostac wklejki na swoje bajki ale z wrażenia zapomniałem że je mam
dostaniecie nastepnym razem,prawdopodobnie za tydzień.
- geodeta
- Wylogowany
- Krysia
- Wylogowany
o matkobosko
świetne fotki!
I cieszę się, że nie tylko mi się tak źle jechało z Butryn. Myślałam, że to mój brak kondycji, ale jak mówicie, że wiało to oznacza, że nie zdawało mi się, że jest ciężko, po prostu tam było ciężko.
- marcin
- Wylogowany
Zgodnie z planem wysypaliśmy się z pociągu w Waplewie coś ok 9:30 i jazda asfaltem na Bolejny.
Za Waplewem droga gruntowa,troche błota na niej ale przymrozek nocny sciął te błotko tak że nie było tragedii,dało sie przejechac
Ruiny młyna w lesie pod Bolejnami
Atak na zapore przeciwczołgową w Bolejnach
kr0peczki cień
Idy marcowe na jez.Wólka.. męska częśc ekipy poszła zwiedzac bunkier,a kobietki wybrały kapiel słoneczną na lodzie
do góry kołami
kolejny big niner 29 w ekipie,rower Leszka podprowadziła Ewa. Tym samym Leszek na nowym rowerze przeszedł pomyślnie chrzest bojowy
Tytułowe zródła Łyny,dotarlismy ok 11:20
prowadzący Krispi
Eskortowanie Ewy
Szosa do Butryn,z grupą pożegnalismy sie wczesniej eskortując Ewę do skrzyżowania,po wykonianiu zadania razem z Leszkiem kontynuowaliśmy jazdę do Olsztyna
W Butrynach tradycyjnie był postój pod sklepem,i tamże dojechał do nas Roman który wczesniej złapał kapcia.Do Olsztyna jechalismy we trójkę.Butryny opuscilismy o 14.35
Nareszcie Olsztyn,dojechalismy o 15:35 czyli jazda pod wiatr z Butryn zajeła nam godzine czasu,katorga!
Na koniec załączam link do slajdów z rajdu:
picasaweb.google.com/1165144171640781194.../5716088625157926594
- marcin
- Wylogowany
Bo rozmiar MA znaczenie
Zaraz będzie wiekszy rozmiar..
Tylko sie z fotkami ogarne
- Krysia
- Wylogowany
Ej no ja w ogóle nie mam kondychy po tej zimie.
Dziadku możemy poprosić o większy rozmiar???
Bo rozmiar MA znaczenie
- kr0peczka
- Wylogowany
- Jesteś tutaj:
- Home
- Forum
- Olsztyn. Aktywnie!
- Rajdy długie (zaawansowane)
- Rajd dziki nr 7 : Idy marcowe u źródeł ...