Rajd dziki nr 14 - Złote Góry
- marcin
- Wylogowany
poniżej dwa historyczne zdjęcia
kwiecień 2011,pionierski rajd forumowy, tylko Ewy nie widać bo sie gdzieś schowała
kwiecień 2015
nasza trasa,tzn tych którzy zdecydowali sie podjechać pociągiem była krótsza,planowo wysiedliśmy w Bujakach i jechaliśmy przez Bolejny,Orłowo,dalej Niborkiem do Napiwody gdzie za wioską w kierunku na Muszaki otarliśmy sie o Wołowe Góry które leżą po sąsiedzku 3km na zachód od Złotych Gór. Z Muszaków pojechaliśmy przez Ulesie do Wałów gdzie szczęsliwie spotkalismy ze wszystkimi i dalej jechaliśmy razem. Coniektórzy ustanowili sobie rekordy całodzienne, dystanse imponujące od 140km w góre, ja zadowoliłem sie dystansem 113km
plus.google.com/photos/11829722834695714.../6137273887716625793
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Maro
- Wylogowany
plus.google.com/114778731340917873387/posts/PEn2e641Siq
- marcin
- Wylogowany
- majkel
- Autor
- Wylogowany
marcin napisał: jest jeszcze kilka osób,które akurat nie udzielają sie na forum ale podzielają to samo zdanie że jest troche za szybko
O ile taki czy inny dystans nie sprawia mi większego problemu to przyznam, że na moim góralu (26 cali) bardzo często mam problem z dotrzymaniem tempa najzacieklejszym dzikusom, zwłaszcza na szosie Ale czy to jest dobry powód do hejtowania tego konkretnego rajdu, który nawet się jeszcze nie odbył
Fatal error: Call to undefined method CKunenaTools::getEMailToList() in /home/users/aktywnie/public_html/components/com_kunena/template/default/post.php on line 444
- marcin
- Wylogowany
- g_kamyk
- Wylogowany
- marcin
- Wylogowany
dla tego popieram częściowo wpisy poniżej,jeżeli chodzi o tempo jazdy,bo o to sie głównie rozchodzi,to warto może czasem obejrzeć sie za siebie. trzymanie tempa 27km/h przez kilka kilometrów jazdy no to sorry chłopaki ale zaczyna sie gonitwa tak że reszta grzeje ponad siły, nie powiem że czołówka ma jechać w tempie 20km/h bo każdy lubi troche pocisnąć ale trzymajmy sie pewnych granic. chyba że ktoś bardzo spieszy sie do domu,to droga wolna-temat oczywisty.
Teraz na temat rajdu,dla tych co nie chca sie zbytnio forsowć dystansem 130km proponuje spotaknie na dworcu Głównym gdzie mamy pociąg o godz.9.59 do stacji Bujaki (skład ETZ tzw.kurnik gdzie miejsca nikomu nie powinno zabraknąć)
w Bujakach wysiadka o godz.10.41 ,koszt biletu 11,70 +7zl rower. tym sposobem bez problemu zdążymy na Złotą Góre gdzie spotkamy sie z grupą jadąca od Szyman. Trasa Bujaki,Wólka Orłowska,rezerwat Koniuszanka(po drodze),Złota Góra to odcinek ok 30km, cały dystans do Olsztyna ok 80km,tempo normalne więc każdy w tym przypadku poradzi sobie bez problemu. Do zobaczenia na Złotej Górze
- arnoldzik
- Wylogowany
Co do niedzielnego rajdu. Na stronie jest napisane "Dla wytrwałych... Rajd adresowany do osób o dobrej kondycji". Zwróćcie też uwagę, że rajd ma trwać cały dzień, więc ten dystans 130km, raczej jest do przełknięcia. Oczywiście nie dla nowicjuszy. Mimo przerwy zimowej, nikogo z "Dzikusów" nie nazwałbym nowicjuszami.
Do wszystkich, którzy mają chęć jechać, a boją się dystansu.
Jeśli jesteś w stanie jechać średnio 15 do 20km/h, i Twój tyłek wytrzyma tyle czasu na siodełku, to wstawaj w niedzielę rano, wskakuj na rower i przyjeżdżaj do punktu startowego
- Cobra
- Wylogowany
Myślę, że wypowiadanie się na podstawie wykresów bez obecności nie jest na miejscu.
Pozdrawiam
- kot
- Wylogowany
- g_kamyk
- Wylogowany
- Maro
- Wylogowany
A poruszając temat akurat tego dystansu, to myślę, że nie ma co się unosić, pewnikiem rajd został zorganizowany dla osób zaawansowanych, jeżdżących już w tym roku zbliżone odległości. Od siebie mogę dodać tyle: każdy z nas "dzikusów" ma pełne prawo zorganizować rajd - dziki, z dystansem akurat branym pod swoją formę, myślę, że znajdą się chętni i na 30 km. Ja chętnie pojadę na każdy zorganizowany przez naszą grupę "dzikusów". Weekend trwa dwa dni, w każdy możemy pedałować. W tym roku jakoś za wiele osób nie zgłaszało się do organizowania nam wypraw. Więc zapraszam do udzielania się w grupie i organizowania nam rajdów, niekoniecznie muszą być zapewnione płatne atrakcje jak grzaniec czy ognisko, myślę, że jak się spotkamy w grupie i pojedziemy sobie gdzieś razem, pozwiedzamy, poobserwujemy przyrodę to już będzie miło i aktywnie spędzony dzionek. Pozdrawiam
- Wisia
- Wylogowany
Rozumiem ochotę na wyścig i rywalizację, każdy ma swoje potrzeby - dlatego nie blokując ich - faktycznie może czas zacząć organizować wyjazdy "dzikie" - tradycyjne i te "nowoczesne"...
- kr0peczka
- Wylogowany
No cóż… procesy grupowe mają to do siebie, że po jakimś czasie robią się podgrupy o innych i bardziej sprecyzowanych celach i widocznie ten czas już nastał. Więc może trzeba założyć dla nas nową nieformalną grupę dzikusów-pierdół, co chcą pozwiedzać i pojeździć w takim tempie, żeby mieć czas na pooglądanie widoków, a nawet na podrapanie się po ….
A może warto by było zachęcić nowe osoby do dołączania do grupy i sprzedać im bakcyla rowerowego, a nie odstraszać kilometrażem zarówno nowych, jak i starych? JEST początek sezonu, co roku zaczynaliśmy od mniejszych dystansów. Szczególnie dziwi mnie fakt, że jest to rajd współorganizowany przez 4R, czyli rozumiem że to oficjalna polityka klubu zainaugurować sezon od 130km? Jak tak się zaczyna, to aż się boję, co będzie pod koniec sezonu. Jednodniowy rajd nad morze i z powrotem?
No ale… jest demokracja, więc „niech się dzieje wola ludu”. Ja sobie najwyżej pobiegam…
- sulivia
- Wylogowany
- g_kamyk
- Wylogowany
Hmm... widać iż staje się to tradycją... Byle szybciej, byle dalej, byle pobić kolejny rekord.
Tym sposobem z wycieczki długiej, w zamyśle do 100km mamy trening MTB/szosa w zależności co wyjdzie...
Trochę szkoda, bo chodzi o to żeby coś ciekawego zobaczyć, żeby był pomysł, żeby spędzić czas w gronie fantastycznych ludzi. Może przypomnę kilka rajdów naprawdę przemyślanych:
- Cmentarz rodu Dochnów w Markowie
- Szlakiem klasztorów Warmińskich
- Wokół jeziora Śniardwy
Tym czasem rodzi nam się owczy pęd za kilometrami i tempem
- sulivia
- Wylogowany
- majkel
- Autor
- Wylogowany
Fatal error: Call to undefined method CKunenaTools::getEMailToList() in /home/users/aktywnie/public_html/components/com_kunena/template/default/post.php on line 444
- Jesteś tutaj:
- Home
- Forum
- Olsztyn. Aktywnie!
- Rajdy długie (zaawansowane)
- Rajd dziki nr 14 - Złote Góry